Odbiór nowego lokalu przez SANEPID

Sanepid obiór lokalu gastronomicznego logo

Przedsiębiorcy, którzy po raz pierwszy uczestniczą w odbiorze lokalu gastronomicznego przez Państwową Inspekcję Sanitarną (SANEPID) porównują poziom stresu do tego, który przeżywali podczas egzaminu maturalnego 🙂

W związku z tym coraz częściej właściciele nowych lokali gastronomicznych zlecają takie odbiory wyspecjalizowanym firmom consultingowym.

W pierwszej kolejności należy złożyć wniosek do Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego o Wydanie opinii dotyczącej dopuszczenia do użytkowania.

Kolejnym etapem jest złożenie Wniosku o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów, który składamy w Bieżącym Nadzoże Sanitarnym.

Właściciel, który zna już termin kontroli sanitarnej powinien pamiętać o tym, aby w dniu odbioru lokalu przedłożyć:

1. Dokumentację Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki
Higienicznej (GMP/GHP-HACCP) – przeczytaj czym jest HACCP i GMP/GHP
2. Projekt technologiczny zaopiniowany przez rzeczoznawcę ds. sanitarno-higienicznych – przeczytaj czym jest projekt technologiczny kuchni
3. Aktualne książeczki zdrowia pracowników
4. Badanie bakteriologiczne i fizykochemiczne wody
5. Książkę kontroli przedsiębiorcy – BEZPŁATNIE DO POBRANIA >>
6. Protokół pomiarów skuteczności wentylacji
7. Opinia kominiarska

8. Umowy na odbiór śmieci (lub umowa najmu jeśli jest w niej zawarty paragraf o odbiorze odpadów)
9. Dokument z CEiDG lub KRS
10. Dokument tożsamości inwestora/właściciela (kopia)
11. Umowę najmu lokalu (kopia)
12. Umowa na odbiór przepracowanego oleju
13. Ewentualne upoważnienie do reprezentowania inwestora przez firmę consultingową

 

Kontrola sanepidu w gastronomii
W miejscu łatwo dostępnym należy umieścić odpowiednio wyposażoną apteczkę podręczną oraz przygotować biały fartuch dla inspektora z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
W przypadku, gdy w lokalu była już prowadzona wcześniej działalność gastronomiczna to zazwyczaj taki lokal kontroluje tylko inspektor z Bieżącego Nadzoru Sanitarnego (potocznie zwanego „żywieniówką”)
W sytuacji, gdy jest to nowo powstały obiekt lub lokal, w którym nie było wcześniej działalności gastronomicznej to dodatkowo na kontroli obecny będzie inspektor z Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego.
Kontrola sanitarna trwa zwykle od 1 do 3 godzin w zależności od wielkości lokalu oraz rodzaju planowanej produkcji.
Decyzję zatwierdzającą inwestor może odebrać osozwykleobiście zwykle w ciągu 7 dni.
IREK – marketer, UX, grafik, projektant, blogger, kucharz, podróżnik, liberał. Mówi biegle po hiszpańsku.
Często nazywany „człowiekiem orkiestrą”.
Ekspert od wielu lat związany z branżą HoReCa (Hotele Restauracje Catering).
Pomaga również przedsiębiorcom i ich firmom zaistnieć w internecie. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi.
Prywatnie – podróżnik, miłośnik squasha oraz zapalony rowerzysta. Entuzjasta nowych technologii oraz nowoczesnego, ergonomicznego i funkcjonalnego designu.

GASTROMARKETING.PL
+48 / 51 347 88 88
https://gastromarketing.pl

HORECA+ tel.
+48 / 889 30 40 50
https://horecaplus.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *