Natężenie oświetlenia na stanowiskach pracy w gastronomii

oświetlenie kuchni ile luxów
Ile powinno wynosić natężenie oświetlenia na stanowiskach pracy w zakładach gastronomicznych?

Oświetlenie kuchni, zwłaszcza tej restauracyjnej, musi być dobrej jakości. Od tego, jaki będzie poziom oświetlenia, zależy jakość potraw oraz komfort pracy pracowników. Kuchnia restauracyjne powinna być jasna i dobrze doświetlona niezależnie od pory dnia. Światło nie może być żółte, gdyż u personelu wywoła zmęczenie i senność.

Zgodnie z § 26 ust. 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia oświetlenia elektrycznego o parametrach zgodnych z Polskimi Normami.

Dlatego istotne jest, aby zainstalowany system oświetleniowy spełniał wymagania zawarte w obowiązującej normie oświetleniowej PN-EN 12464-1:2004: Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy.

Natężenie oświetlenia zgodnie z PN-EN 12464-1:2004 powinno wynosić:
• kuchnia: 500 lx;
• sala konsumpcyjna: 200 lx;
• pozostałe pomieszczenia nie przeznaczone na stały pobyt ludzi: 200 lx.

IREK – marketer, UX, grafik, projektant, blogger, kucharz, podróżnik, liberał. Mówi biegle po hiszpańsku.
Często nazywany „człowiekiem orkiestrą”.
Ekspert od wielu lat związany z branżą HoReCa (Hotele Restauracje Catering).
Pomaga również przedsiębiorcom i ich firmom zaistnieć w internecie. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi.
Prywatnie – podróżnik, miłośnik squasha oraz zapalony rowerzysta. Entuzjasta nowych technologii oraz nowoczesnego, ergonomicznego i funkcjonalnego designu.

GASTROMARKETING.PL
+48 / 51 347 88 88
https://gastromarketing.pl

HORECA+ tel.
+48 / 889 30 40 50
https://horecaplus.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *